Friday, February 8, 2013

Jejak Bumi Nabi Musa~ Ardhul Kinanah.(Part 2)Bismillah Walhamdulillah..

Catatan Perjalanan Musafir Kembara Ardhul Kinanah.

24 Januari 2013~Hari Selasa.

Persiapan di saat terakhir untuk kami bertolak pada jam 2pagi nanti.
Ammu Majdi-kawan abi dating ke rumah ,bersarapan bersama abi dan anak2.Sambil ammu membaiki ipad anak2 yang rosak.Tengaharinya anak2 mengikut ammu Majdi ke rumah kakaknya.Faheem ikut bersama.Sampai lepas isyak baru mereka balik.Sempat lagi bermain di Arabella Mall.Allahu Akbar.Bersama ammu di saat2 akhir sebelum bertolak.Jadi semakin rapat pula anak2 bersama ammu Majdi.

Alhamdulillah…jam 2 pagi kami dihantar ke Mathor oleh ammu Majdi.Alhamdulillah segaal2nya berjalan lancer.Bertemu Ust Nasir dan keluarga di Mathor.

Hari Pertama.
25 Januari 2013~Hari Rabu.
Album gambar hari pertama ada di sini.

Memasuki badan perut kapal terbang yang tidak sebesar mana…dimulai dengan doa safar di papan skrin..menadah tangan memohon keberkatan dan keselamatan..Allahhu Akbar…member 1001 ketenangan di dalam memulakan pengembaraan ini.

Alhamdulillah kami tiba di bumi Nabi Musa jam 6.30 pagi.Bersolat subuh di Mathor.Alhamdulilllah segalanya berjlan lancar.
Allahu Akbar..akhirnya kami sekeluarga dapat juga menjejakkan kaki ke bumi penuh keberkatan ini..Ya Allah semoga permusafiran ini mendapat keredhaanMu..amin.

Kami dijemput oleh Ust Muaz.Sebelum sampai di penginapan kami singgah di rumah anak negeri Selangor untuk membeli sarapan pagi.Pelbagai masakan asia disediakan…nasi kerabu,laksam,sup tulang..macam2 ada.Di sini setiap negeri pasti ada rumah anak negeri dan ada kedai makanan setiap negeri tersebut.Satu bangunan akan disewa dan dijadikan rumah anak negeri.Amat berbeza dengan keadaan pelajar di Jordan.Mungkin di Mesir ini kos sara hidupnya rendah dan Universiti Al Azhar itu sendiri sudah lama dihuni oleh pelajar asia berbanding di Jordan.

alhmdulillah dah sampaiAlhamdulillah penginapan kami di Dar-Rahim.Pada mulanya penginapan kami di tempat lain,namun ada sedikit salah faham,akhirnya kami menginap di sini.Bersyukur dengan apa yang Allah tentukan..pasti ada hikmahnya…Rumah penginapan kami ada 3 bilik,namun kami hanya menyewa 2 bilik sahaja.Berkongsi dapur ruang tamu dan juga tandas bersama keluarga ust Nasir.Alhamdulillah seronok,dapat makan dan borak sama2…

Rumah penginapan kami ini cantik dan eksklusif.Dikhaskan untuk pegawai sebenarnya.Alhamdulillah amat2 selesa.TV dan ruang tamu yang luas amat2 memberi keselesaan kepada anak2 untuk bermain dan berlari2.

Cuma kekurangannya kami tidak dapat memasak di sini.Hm…mungkin Allah nak bagi ummi berehat dari memasak….Sekarang di sini semuanya makanan dibeli di kedai.Memang seronok dan bahagia!!!Sudahlah makanannya sedap2 di sini..Alhamdulillah ala kulli hal.

kat mator kaherah
Paginya anak2 masih keletihan ..tidur setelah semalaman tidak tidur.Kami memulakan kembara selepas zohor.Alhamdulillah kami pergi ke Masjid Imam Ja’far~seoarang ulamak dari Lubanan berkulit gelap.Di sini ada bilik khas yang mana ditempatkan semua peninggalan Iam Ja’far ini.Jubah,minyak atar ..tasbih..ada dikhaskan di dalam satu bilik berkaca.Allahu Akbar..minyak wanginya semerbak menusuk hidung.

IMG_6716 IMG_6732 IMG_6731


Seterusnya kami ke Makam Hassan Albanna..di sini dinamakan makam 1000 wali2 Allah..memang memlalui kawasan makam2 yang berpagar batu…jalan tanah liat yang berdebu…Allahu Akbar..di sinilah para wali2 Allah dikebumikan.Setiap makam pasti ada penjaganya.Amlah semua keturunan wali tersebut pastinya akan di tanam di dalam kawasan berpagar yang sama.

IMG_6807
Seterusnya kami bersolat asar di Masji Ibnu Athoillah Al Askandariah.Dari luar masji d yang serba sederhana…kami disambut dengan harumah semerbak kasturi..ketika duduk untuk menanggalkan kasut…haruman menerpa2 menusuk hidung…Allahu Akbar….wanginya….semerbak kasturi…meremang bulu roma dibuatnya…

Kami bersolat asar .Setelah itu ke Dhoreh Ibnu Athoillah Al askandariah,penulis kitab sufi yang tersohor-Kitab Hikam…memasuki makam tersebut member 1001 perasaan yang tidak dapat digambarkan.Allahu Abar…akhirnya sampai juga kami ke sini..Alhamdulillah Allah beri keizinan tersebut.Ya Allah..semoga keberkatan yang ada pada para waliMu meresap masuk kedalam diri kami yang hina dina ini…
Semoga kealiman mereka para kekasihMu ini ada tempiasnya kepada diri kami dan anak2 kami.Semoga jejak2 para waliMu dijejaki oleh kami semua,amin.

Allahu Akbar..ulama' sufi terhebat posing anak2 abi dan adik
Malam.
Kami singgah makan di Restaurant Al-Borg-makanan seafood di sini memang sedap.Alhamdulillah dapat melepaskan keliuran yang bertahun tidak dapat makan di Jordan.Layanan yang diberikan memang kelas pertama di sini.Anak2 pula seronok bermain permaianan yang disediakan.memang banyak daya tarikan di sini.Sekali makan mesti hendak pergi lagi.tapi bila kami memikirkan ongkosnya…huish..memang tak tersanggup lagi.kami makan 2 buah keluarga termasuk seorang pemandu pelancong (pelajar Malaysia) …hendak tahu bayarannya…843 junaih atau di dalam RM422…memang berbaloi bayaran tersebut.Makanan ada yang tiadak larat dihabiskan..dibungkus..dan dapat dibuat sarapan keesokan harinya pula.Alhamdulillah balik ke rumah penginapan dalam keletihan dan kekenyangan..Elborg.... mulukhiyyah yg sedap! seronok dpt main! 

..Alhamdulillah siap catatan hari pertama..
inipun sebenarnya ditaip di bumi Mesir..
Ummi C&P dan letak gambar jer...
huish nak mengarang untuk hari2 seterusnya..
Banyak komitmen lain nak dibuat..

..sayu dan sebak melanda...
..melihat rak kitab2 abi dan anak2 kosong...
sudah selamat dimasukkan ke dalam kotak kargo...
..masa untuk meninggalkan bumi Jordan sudah tidak lama..
Alllahu..Allahu .....mudahkan urusan kami..
Moga masa yang berbaki ini dapat kami isi dengan sebaik mungkin...aminya robb..          

No comments:

About

x

nuff

bground

fontI changed my font at thecutestblogontheblock.com